ישנן בדיקות סקר גנטיות שמבוצעות ליהודים ממוצא מסוים ולא לבני אוכלוסיות אחרות והסיבה לכך נעוצה בעובדה שישנן מחלות אשר נפוצות במיוחד באוכלוסיות מסוימות ולא באחרות.
מחלה אחת מעין זו המופיעה בשכיחות גבוהה יחסית במשפחות אשכנזיות נקראת גלקטוזמיה. מדובר על מחלה תורשתית מטבולית שנחשבת לאחת המחלות הגנטיות השכיחות ביותר שיכולות להוביל לפיגור שכלי.
מה הוא המנגנון הביוכימי העומד מאחורי המחלה?
על מנת להבין את המנגנון העומד מאחורי המחלה יש תחילה להבין כי הגוף האנושי הוא למעשה מעין מעבדה ביוכימית מורכבת. חלק מהתהליכים הביוכימיים נחוצים במטרה להפיק אנרגיה.
הדלק הטוב ביותר לגוף הוא הגלוקוז שתהליך הפירוק שלו מאפשר לגוף להפיק ממנו אנרגיה. על מנת להפיק את הגלוקוז עצמו, לפני הפקת האנרגיה ממנו, ישנם כמה שלבים מובחנים שהגוף צריך לבצע במידה ומדובר על הפקה של גלוקוז מחומר אחר.
כך לדוגמה כאשר ישנו צורך להפיק גלוקוז מסוכר אחר שנקרא גלקטוז, ישנו צורך בשלושה אנזימים שונים שכול אחד מהם מבצע פעולה אחרת. כל פגם בכל אחד מהאנזימים האלו יכול לגרום לכך שתהליך ההפיכה של גלקטוז לגלוקוז ייפגע ובעקבות כך רמת הגלקטוז בדם תהיה גבוהה מהנורמה.
אילו סוגים של גלקטוזמיה קיימים?
סך הכול ישנם שלושה סוגים של גלקטוזומיה. הסוגים השונים נבדלים זה מזה בהתאם לסוג המוטציה שמופיעה בחולים. כל מוטציה גורמת לפגם באנזים אחר המשחק תפקיד בתהליך ההפיכה של גלקטוז לגלוקוז.
הסוג השכיח ביותר של גלקטוזמיה נגרם בעקבות מוטציה בגן שתפקידו לקודד ליצירת חלבון הנקרא GALT1 ועד כה זוהו כשלושים מוטציות שונות שיכולות להתרחש בגן זה (סוג זה נקרא גלקטוזמיה סוג 1). הסוגים הנדירים יותר של המחלה נגרמים בעקבות מוטציות בגנים המקודדים ליצירת החלבונים GALK ו- GALE (הסוגים האלו נקראים גלקטוזמיה סוג 1 וגלקטוזמיה סוג 2 בהתאמה).
כיצד המחלה באה לידי ביטוי בחולים?
התסמינים של גלקטוזמיה אינם אחידים בין החולים ולמעשה לכול אחד מהסוגים של המחלה ישנם תסמינים אחרים. בנוסף לכך, התסמינים משתנים בין החולים שזוכים לקבל טיפול מוקדם כבר בימי החיים הראשונים לבין החולים שלא זוכים לקבל טיפול.
התסמינים של גלקטוזמיה סוג 1 הם לדוגמה שלשולים והקאות, ישנוניות יתר, הגדלה של הכבד, פגיעה בכליות שבאה לידי ביטוי בראש ובראשונה בהופעה של חלבון בשתן, קטרקט, רגישות מוגברת לזיהומים ממקור חיידקי ועוד.
התסמינים של גלקטוזמיה סוג 2 קלים יותר ואילו התסמינים של גלקטוזמיה סוג 3 נחשבים לחמורים ביותר וללא טיפול החולים הולכים לעולמם תוך שבועיים בלבד.
כיצד מאבחנים את המוטציה בהורים?
במידה ושני בני זוג ממוצא אשכנזי מעוניינים להביא ילד לעולם, יש תחילה לבצע את הבדיקה הגנטית לאחד מבני הזוג ובמידה ומתברר כי הוא נושא את המוטציה הרלוונטית, יש להמשיך ולבצע את הבדיקה גם לבן הזוג השני. הבדיקה הגנטית מתבצעת כבדיקת דם פשוטה. יש לציין שיש לבצע אותה גם במידה ובני הזוג אינם ממוצא אשכנזי מלא.
המחלה מועברת באופן אוטוזומלי רצסיבי. המשמעות היא שעל מנת שתופיע בצאצא, כל אחד מבני הזוג צריך להעביר עותק פגום אחד מהגן הרלוונטי. לפיכך, בדרך כלל ההורים לא יהיו חולים במחלה אלא רק נשאים.
במידה ומתגלה המוטציה בהורים, ניתן לבצע בדיקות גנטיות לעובר ולבדוק האם גם הוא סובל מהמחלה או שמא הוא רק נשא של המוטציה באחד מהגנים שהועברו אליו מאחד ההורים. כאשר שני ההורים נשאים ישנו סיכוי של עשרים וחמישה אחוז להעברת המוטציה לצאצא.
מאחר ומדובר על מחלה קשה, הרי שישנה אפשרות להפסיק את ההריון, אך ההחלטה על הפסקת ההיריון נתונה לשיקול דעתם של ההורים.
כיצד ניתן לאבחן את המחלה ביילוד?
לפני שניגשים לביצוע של בדיקה גנטית ביילוד, יש לבצע ראשית בדיקת דם שמטרתה לבדוק את רמת האנזים הרלוונטי. במידה ומתגלה כי רמת האנזים נמוכה מהנורמה, ניתן להמשיך ולבצע בדיקה גנטית. לא תמיד תתגלה מוטציה ידועה, שכן מדי פעם בפעם מתגלה מוטציה חדשה שלא הייתה ידועה לחוקרים קודם לכן.
במקרים בהם רמת האנזים נמוכה מאוד ועדיין לא התגלתה בבדיקה הגנטית מוטציה ידועה יש לבצע בדיקת ריצוף של הגן הרלוונטי במטרה להתחקות אחרי מוטציה חדשה.