תסמונת המוות הפתאומי אצל תינוקות, שנקראת בשפת העם תסמונת המוות בעריסה, היא מצב נדיר מאוד שבו מתרחש מוות לא מוסבר של תינוק בן פחות משנה אחת.
באנגלית התסמונת נקראת Sudden unexpected infant death או SUID ובדרך כלל היא מתרחשת בין גיל חודשיים לגיל ארבעה חודשים (למעשה שמונים וחמישה אחוז מהמקרים מתרחשים לפני גיל חצי שנה).
האבחנה של התסמונת מתבצעת על דרך השלילה והמשמעות היא שניתן לקבוע כי מדובר בתסמונת המוות הפתאומי אצל תינוקות רק לאחר שנשללו סיבות אחרות שהיו יכולות לגרום למוות.
מה היא השכיחות של התסמונת?
ישנו קושי מסוים לקבוע את השכיחות המדויקת של מקרי המוות על רקע של תסמונת המוות הפתאומי אצל תינוקות בישראל כיוון שכפי שציינו, על מנת לאבחן את התסמונת ישנו צורך לבצע נתיחה שלאחר המוות שאינה בגדר חובה בישראל.
על פי מחקרים מסוימים מדובר בשכיחות של 1:500 לידות ולפי מחקרים אחרים מדובר על שכיחות של 1:2800 לידות. בכל מקרה נכון לכתיבת שורות אלה מדובר על גורם המוות השכיח ביותר שישנו בקרב תינוקות עד גיל 12 חודשים.
מה גורם לתסמונת?
עד היום טרם הצליחו החוקרים בתחום לפענח את המנגנון שגורם למוות המוקדם של התינוקות שסבלו מהתסמונת. ישנם חוקרים שסבורים כי מדובר על תסמונת שיש לה מרכיבים גנטיים מסוימים, אך השערה זו עדיין נמצאת בבדיקה.
בין ההשערות שהוצעו עד כה ניתן להזכיר את ההסברים הבאים:
- הפסקה של הנשימה בעקבות חסימה של דרכי האוויר.
- הפרעות בקצב הלב.
- שאיפה חוזרת (Re-breathing) של אוויר שנגרמת בעקבות כך שהתינוק שוכב על הבטן במקום על הגב ואז הפנים שלו צמודות מדי למזרן.
- חימום יתר.
מה הם גורמי הסיכון לתסמונת?
למרות שעדיין לא נמצא הסבר אחד שיכול לנבא את קיום התסמונת בתינוקות, הרי שישנם גורמי סיכון רבים שידועים כבעלי פוטנציאל לגרום להופעתה. גורמי סיכון אלה נמצאו אחר ניתוח של מקרים רבים של התסמונת. בין היתר מדובר על גורמי הסיכון הבאים:
- מעמד סוציו אקונומי נמוך.
- תינוקות לאימהות חד הוריות.
- תינוקות שנולדו לאימהות לפני גיל עשרים.
- בחורף השכיחות של מקרי המוות עולה באופן משמעותי.
- משקל לידה נמוך מאוד ופגות.
- שכיבה על הצד או על הבטן.
- תינוקות שאינם יונקים נמצאים בסיכון גדול יותר ללקות בתסמונת.
- תינוקות שישנים במיטה עם הוריהם נמצאים אף הם בסיכון מוגבר.
כיצד ניתן להקטין את הסיכון למוות מוקדם בתינוקות?
על מנת להקטין את הסיכון למוות בעריסה נוסחו מספר המלצות שאת החשובות שבהן נזכיר כעת:
- מומלץ שלא לישון יחד עם התינוק.
- מומלץ להימנע משימוש בחומרי ריסוס בסביבה של התינוק כמו למשל דאודורנטים או חומרי הדברה.
- חשוב להימנע מלהניח בובות או כריות בסמוך לתינוק.
- הנקה גורמת להפחתת הסיכון למוות מוקדם.
- השכבת התינוק על הגב מפחיתה אף היא את הסיכון באופן משמעותי ומובהק סטטיסטית.
- מומלץ לשמור על טמפרטורה בטווח שבין 21-23 מעלות צלזיוס בחדר של התינוק.
האם קיימות בדיקות גנטיות שבכוחן לנבא את הסיכוי לתסמונת?
מאחר והמרכיב הגנטי טרם פוענח, הרי שאין עדיין בנמצא בדיקות גנטיות שיכולות לנבא את קיום התסמונת בתינוקות. בהתאם לכך, גם אין בדיקות סקר גנטיות שניתן לבצע זוגות שמעוניינים להביא ילד לעולם שבכוחן לאבחן נשאות למוטציות גנטיות רלוונטיות.