קיימות היום כבר מספר מעבדות המבצעות בדיקות גנטיות, אשר מציעות בדיקות DNA של אחים, לרבות אחים למחצה. בדיקת DNA משווה את החומר הגנטי של אדם אחד לזה של אדם אחר בכדי לקבוע את הסבירות של קשר ביולוגי הקיים ביניהם.
בדיקה זו תשמש כאשר ישנה שאלה האם ישנה קירבה משפחתית בין שני אנשים, ופעמים רבות היא נעשית לשם בדיקת אבהות וקביעה האם השניים חולקים את אותו אב ביולוגי.
עלולים להיווצר מספר מקרים בהם דגימה זו היא הכרחית, כמו למשל במצבים בהם האב נפטר, כלוא או לא זמין מסיבה אחרת להשתתף בבדיקה. בדיקה זו יכולה להידרש גם במסגרת משפטית, כאשר האם מעוניינת בהטבות שונות לשני אחים. כמו כן, בדיקות DNA עשויות להיות מבוצעות כאשר יש ספק בקשרים הביולוגיים לשם מטרות הגירה.
במקרים נדירים יותר, תידרש בדיקה זו כאשר יש רצון או דרישה של שני אנשים לגלות את מקורותיהם הביולוגיים לאחר מסירה לאימוץ. בכל מקרה, התוצאה יכולה להינתן לאחר מספר ימים ברמת ודאות גבוהה.
מהי בדיקת DNA?
בדיקת ה DNA אשר מגלה אחים למחצה היא למעשה השוואת ה DNA האוטוזומלי (כרומוזומים 1-22) וכרומוזום X עם ה DNA של האדם השני או עם רשימת האנשים הנדרשים. בעוד ש DNA אוטוזומלי עובר בירושה באופן דומה בין שני המינים הן עבור גברים והן עבור נשים, כרומוזום X אינו עובר כך – ויהיה ייחודי למגדר, כך שנשים יירשו כרומוזום X מכל הורה, וגברים יירשו כרומוזום X רק מהאם. כרומוזום זה יזווג עם כרומוזום Y מהאב (ולכן לא ייבדק ביחס לבדיקת אחים). למען האמת, אנשים רבים יכולים להיות עם DNA דומה, אולם הבדיקה בודקת את הזהות היחסית הקיימת בין שני אנשים.
תוצאות לבדיקת האחים לא דומה לבדיקת אבהות, מכיוון שבדיקה זו משווה בין פרופילים גנטים ומחשבת מדד זהות או דמיון. לאחר מכן, המעבדה משלבת אינדקסים מרובים של אחים בכדי להפיק את המדד המשולב. ככל שהערך באינדקס יהיה גבוה, כך הסיכויים ששני הצדדים הנבדקים הינם אחים. בהסתמך על ניתוחי המעבדה, ניתנת פרשנות לתוצאות והערכה מושכלת על סבירות הקשר בין הצדדים, במונחים של אחים מלאים (מאותו אב ואם) חצאי אחים (אם או אב משותפים) או ללא קשר גנטי כלל (ללא הורה משותף).
מגבלות הבדיקה
בדיקה זו, בניגוד למבחן אבהות מסורתי, שבו נבדקות דגימות של האב והילד כביכול, בדגימת אחים למחצה לא תמיד ניתן להשיג תוצאה חד משמעית. זאת, בין היתר, מכיוון שתבנית הירושה ומידת השיתוף של סמנים גנטיים בין שני אחים אינם זהים לאלה הקיימים בין הורה וילד.
יתרה מכך, מידת הוודאות שניתן להשיג תלוית מגדר. ככל שהמידע הגנטי יהיה זמין יותר, כך גדל הסיכוי שהמבחן יהיה משמעותי יותר. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה כדאי לכלול עוד אחים בלתי מעורבים במבחן או לבחון קרובי משפחה אחרים (אשר הינם קרובי משפחה ודאיים) בכדי לבסס את ההחלטה על נתונים רבים יותר.
כמו כן, מגבלה נוספת לבדיקות אלו טמונה ביכולת החיפוש אחר אנשים בעלי DNA דומה במאגר הנתונים. משימה זו אינה טריוויאלית, משום שכולנו חולקים מקטעי דנ"א קטנים רבים זה עם זה. עם זאת, בממוצע, יש למצוא את האדם הקרוב ביותר מבחינת זהות המטען הגנטי. ככל שיחסי הקירבה יהיו רחוקים יותר, כך פחות סביר שיחשפו יחסים גנטיים (כמו למשל בן דוד מדרגה שלישית או רביעית). קרובי משפחה רחוקים נוטים להיות פחות דומים מבחינת מקטעי ה DNA שלהם.