קרוהן היא מחלה ששייכת למשפחת מחלות המעי הדלקתיות שעליהן נמנית גם קוליטיס כיבית.
השכיחות של המחלה היא 3-14:100000 וישנן שתי קבוצות גיל עיקריות שבהן המחלה מתפרצת לראשונה. הקבוצה הראשונה היא בין גיל חמש עשרה לשלושים והקבוצה השנייה היא בין גיל שישים לשמונים.
המחלה נפוצה יותר בקרב יהודים אשכנזים ושכיחה יותר אך במעט בקרב גברים. בנוסף לכך, היא שכיחה יותר באזורים מתועשים מאשר באזורים כפריים ובקרב בני המעמד הסוציו אקונומי הגבוה יחסית לבני המעמד הסוציו אקונומי הנמוך.
מהם התסמינים של מחלת קרוהן במערכת העיכול?
מחלת קרוהן יכולה לפגוע בכל אחד מהאזורים של מערכת העיכול, החל מחלל הפה וכלה בפי הטבעת. המחלה באה לידי ביטוי באופן לא רציף אלא בסגמנטים (מקטעים) של דלקת שביניהם אזורים בריאים.
הדלקת מערבת את כל השכבות של דופן המעי ומופיעה באופן התקפי. המשמעות היא שהחולים בקרוהן סובלם מתקופות של התפרצות או התלקחות שביניהן ישנן תקופות של נסיגה או רמיסיה.
התסמינים משתנים בין חולה לחולה ובין התקף להתקף ויכולים להיות קלים בלבד או חמורים ביותר. כמו כן, התסמינים משתנים בהתאם לאזור שבו מופיעה הדלקת. כך למשל קרוהן במעי הדק הסופי יכולה להתבטא בין היתר בתסמינים כמו שלשול וכאבי בטן, חסימת מעי ופיסטולה בין המעי לעור ומחלת קרוהן בקיבה ובתריסריון יכולה לבוא לידי ביטוי בתסמינים שכוללים בין היתר הקאות ובחילות. חסימת מעיים נחשבת לסיבוך שכיח יחסית שמתרחש בקרב ארבעים אחוז מהחולים.
תסמינים מחוץ למערכת העיכול
רבים לא מודעים לכך שמחלת קרוהן יכולה לפגוע במערכות גוף רבות נוספות. כך למשל חמישה עשר אחוז מאוכלוסיית החולים סובלים מאריתמה נודוסום. מדובר בנגע עורי בגודל של בין סנטימטר אחד לחמישה סנטימטר שנחשב לכואב מאוד.
15-20 אחוז מהחולים סובלים מכאבי מפרקים, מחצית מהחולים סובלים מכבד שומני וכן ישנה שכיחות גבוהה של הפרעות אורולוגיות שונות. מעבר לכל זה, חולים בקרוהן סובלים מנטייה מוגברת להפרעות קרישה, בעיות בעיניים ועוד.
מה הוא הגורם להתפרצות המחלה?
נכון לכתיבת שורות אלה, עדיין לא ברור מה הוא הגורם להתפרצות המחלה והסברה הרווחת היום היא שמדובר על מחלה שכדי שתתפרץ ישנו צורך בקיום של גורמים רבים (מחלה מולטי פקטוריאלית).
בין היתר מדובר על גורמים נפשיים (מצבי לחץ נפשי למשל), גורמים סביבתיים (כמו עישון למשל), גורמים תזונתיים (התזונה המערבית נמצאה כקשורה לעלייה בשכיחות המחלה), גורמים גנטיים ועוד.
האם קיימות בדיקות גנטיות לקרוהן?
כיום ידוע כי ישנם למעלה ממאה גנים שונים שלוקחים חלק בהיווצרות של מחלת קרוהן, אך טרם מופו כל הגנים שמעורבים בהתהוות המחלה. למעשה, ההנחה היא שאין די בדיספוזיציה הגנטית כדי לנבא את ההתפרצות שלה.
עם זאת, חמישית מכלל החולים הינם אבות, ילדים או אחים שחולים במחלה אף הם, כשלפי מחקרים מסוימים הסיכון של אדם לחלות במחלה במידה ויש לו קרוב משפחה חולה מדרגה ראשונה הוא 35%.
כמו כן, במחקרים שבוצעו בתאומים נמצא כי במידה ואח אחד חולה בקרוהן, ישנו סיכוי של 44% שגם אחיו התאום יחלה במחלה בעוד שבקרב תאומים שאינם זהים, במידה ואחד מהאחים חולה ישנו סיכוי של ארבעה אחוז בלבד שאחיו יפתח את המחלה גם כן.
אחד הגנים שמוטציה בו יכולה לגרום להופעת המחלה בגיל צעיר נקרא NOD2 אך כפי שציינו, טרם הצליחו למצוא את כל הגנים שמעורבים במחלה והמחקר בתחום אינטנסיבי ביותר.
בנקודה זו יש להזכיר את מחקר ה- GEM, מחקר בינלאומי שגם מדינת ישראל לוקחת בו חלק שמטרתו לבדוק את הקשר בין הגנים השונים שקשורים במחלה ובין הגורמים החיידקיים והסביבתיים שיכולים להוביל להתפרצות שלה. במחקר זה לוקחים חלק בני משפחה של חולי קרוהן ושותפים בו 17 מרכזים רפואיים בישראל.