Androgen insensitivity syndrome הוא מצב רפואי שבא לידי ביטוי בחוסר רגישות חלקית או מלאה של תאי הגוף לאנדרוגנים.
מצב זה יכול להוביל לכך שאיברי המין הזכריים לא יתפתחו כראוי בעובר וזאת כיוון שעל מנת שאיברי המין הזכריים יתפתחו כראוי, על התאים העובריים להיות רגישים ובעלי תגובתיות מסוימת לאנדרוגנים. בנוסף לכך, מצב זה יכול לפגוע בתהליך ההתפתחות של סימני המין המשניים. האנדרוגן המוכר ביותר הוא הטסטוסטרון, אך קיימים גם אנדרוגנים נוספים.
מה הם התסמינים של Androgen insensitivity syndrome?
התסמינים של מצב זה רבים ומגוונים וזאת כיוון שחוסר הרגישות והתגובתיות להורמון המין הזכרי יכולה להופיע במספר דרגות חומרה. באופן מסורתי, נהוג לחלק את ההפרעה לשלוש דרגות חומרה להלן:
- Mild androgen insensitivity syndrome או בקיצור MAIS הוא המצב הקל ביותר של התסמונת. התינוקות שלוקים ב- MAIS יבואו לעולם עם איבר מין זכרי, אך ייתכנו בעיות מסוימות ביכולת ייצור הזרע.
- Partial androgen insensitivity syndrome או בקיצור PAIS הוא המצב הבינוני מבחינת דרגת החומרה שלו. הרגישות המופחתת לאנדרוגנים גורמת להתפתחות לא מלאה של איבר המין הזכרי. ישנן מספר דרגות חומרה למצב זה ובדרך כלל גם כאשר ניתן לראות איבר מין זכרי לחלוטין, הרי שברוב המקרים הלוקה במצב זה לא יהיה מסוגל להביא ילדים לעולם על רקע חוסר יכולת לייצר תאי זרע תקינים.
- Complete androgen insensitivity syndrome או בקיצור CAIS הוא המצב החמור ביותר של התסמונת. התינוקות שלוקים ב- CAIS באים לעולם עם איברי מין נשיים למרות שהינם בעלי כרומוזומים X ו- Y.
היכן ממוקם הגן שגורם להפרעה?
הרצפטור שאחראי לקליטת האנדרוגנים נקרא AR או androgen receptor. מדובר על חלבון שמקודד על ידי גן הממוקם על הזרוע הארוכה של כרומוזום X. לאור זאת, בדרך כלל כשלעובר יש שני כרומוזומים מסוג X, כלומר כשהעובר הוא ממין נקבה, הרי שגם אם באחד מהכרומוזומים קיימת המוטציה בגן המדובר, הרי שהעובר כמעט ולא יהיה מושפע ממנה.
לעומת זאת, כאשר המוטציה מתרחשת בכרומוזום X בעובר ממין זכר, הוא יהיה מושפע ממנה כיוון שאין לו כרומוזום X נוסף שיכול לחפות על המוטציה.
עד כה התגלו למעלה מארבע מאות מוטציות שונות בגן AR שיכולות לגרום לחוסר תגובתיות לאנדרוגנים וככל שהמחקר בתחום זה נמשך ומעמיק, מתגלות מוטציות חדשות.
מה היא השכיחות של התסמונת?
נכון לכתיבת שורות אלה, עדיין לא ניתן לקבוע בבירור מה היא השכיחות של התסמונת. כך למשל מאחר והמקרה הקל ביותר של התסמונת (MAIS) כמעט ואינו פוגע באיכות החיים של הלוקים בו, הרי שלא ניתן למצוא נתונים סטטיסטיים מדויקים בנושא. לפי ההערכות העדכניות ביותר, נראה כי השכיחות של PAIS היא 1:130000 לידות (הכוונה היא ללידות של זכרים) ואילו נראה כי השכיחות של CAIS נעה בין 1:20400 ל- 1:99000 לידות של זכרים.
האם ניתן לבדוק האם העובר סובל מהתסמונת במהלך ההריון?
מאחר ומדובר על תסמונת שישנן מאות מוטציות היכולות לגרום לה, הרי שלא קיימת בדיקה אחת שבאפשרותה לבחון את קיום כל סוגי המוטציות בעובר. עם זאת, במידה וקיימת התסמונת במשפחה, הרי שניתן לזהות את סוג המוטציה הספציפי ואז לבדוק באמצעות בדיקה גנטית במהלך ההריון האם העובר נושא את המוטציה הספציפית או לא.
ברוב המקרים, האבחון של התסמונת מתבצע רק לאחר הלידה ובמקרים הקלים של התסמונת, האבחון מתבצע רק בבגרות תוך שלילת גורמים אחרים שהיו יכולים לגרום לתסמינים האופייניים.