תסמונת Beckwith Weidermann היא תסמונת גנטית שנגרמת בעקבות שינויים גנטיים באזור מסוים בכרומוזום 11 המופיעה בשכיחות של 1:14500 לידות.
התסמונת מאופיינת על ידי תסמינים מגוונים שכוללים את הסימפטומים הבאים:
- אומפלוצלה – מצב שבו חלק מהמעיים או חלק מהמעיים ואיברים פנימיים נוספים נמצאים מחוץ לדופן הבטן ומכוסים בקרום שקוף ועדין.
- לשון גדולה מהרגיל (macroglossia) – במקרים חמורים במיוחד יתעורר הצורך בניתוח להקטנת הלשון.
- גוף גדול ומשקל לידה גדול מהממוצע.
- ירידה ברמת הסוכר ישר אחרי הלידה – ישנה חשיבות גדולה לזהות את התסמונת כיוון שללא טיפול בירידת הסוכר לאחר הלידה החולים עלולים לסבול מפגיעה מוחית שיכולה להתבטא בפיגור שכלי.
- שינויים במבנה הכליות.
- המיהיפרטרופיה – גדילה לא פרופורציונאלית של צד אחד בגוף.
- חמישה עד עשרה אחוז מכלל החולים סובלים מנטייה לגידולים בכבד (הפטובלסטומה), במערכת העצבים (נוירובלסטומה) ובכליות בעיקר (גידול מסוג Wilms).
- לסת קטנה מאוד.
- חריצים או קמטים מסוימים באפרכסת.
כיצד מתרחשת המוטציה הגנטית בתסמונת זו?
ישנן שלוש צורות שבהן התסמונת יכולה לעבור לצאצא להלן:
- במידה ומדובר על פגם שנובע כתוצאה מהכפלה של חומר גנטי בכרומוזום 11, בדרך כלל יהיה מדובר על מוטציה חדשה שהתרחשה בגנום של עובר ששני הוריו בריאים. הפגם מתרחש בתא הזרע שהפרה את הביצית ובעקבות פגם זה נגרמת פעילות מוגברת של Insulin growth factor2.
- בשמונים אחוז מהמקרים מתרחש מצב שנקרא UPD או דיסומיה חד הורית. במצב זה העובר מקבל שני עותקים של כרומוזום 11 מהורה אחד ואף לא עותק אחד של כרומוזום 11 מההורה השני. מצב זה מוביל להיווצרות התסמונת כיוון שהאזור שבו מופיעה המוטציה מכיל מספר גנים שמופעלים על ידי האשכים או השחלות ולכן במידה והעובר ירש שני עותקים של כרומוזום 11 מהאם, גנים מסוימים לא יפעלו בתגובה לפקודה מהאשכים ובמידה והעובר ירש שני כרומוזומים מהאב, גנים מסוימים לא יפעלו בתגובה לפקודה מהשחלות.
- התסמונת יכולה להתרחש גם כתוצאה מליקוי גנטי באחד מהגנים בכרומוזום 11 שיכולה לבוא לידי ביטוי בעודף שפעול שלו או בחוסר שפעול שלו כתוצאה ממוטציה שהתרחשה בגן עצמו.
אילו גנים משחקים תפקיד בהיווצרות התסמונת?
- Insulin growth factor 2 – גן זה משופעל על ידי האשכים וגורם לייצור של חלבונים שמשרים גדילה. בקרב שישים אחוז מכלל החולים ישנו ביטוי כפול של הגן הזה ובעקבות כך ישנה פעילות מוגברת של התוצר החלבוני שבאה לידי ביטוי בגדילת היתר.
- H19 – הגן הזה מודלק דווקא על ידי השחלות ומקודד ליצירת חלבון מסוים שכאשר הוא חסר, מתרחשת הפעלה מוגברת של הגן Insulin growth factor 2.
- CDKNIC – גם גן זה משופעל על ידי השחלות ומוטציה בו אחראית על שלושים אחוז מהמקרים של התסמונת.
- KCNQ1 – גן שמשופעל על ידי השחלות ומקודד ליצירת תעלות אשלגן. כאשר הוא נפגע, ישנה התבטאות כפולה של Insulin growth factor בדומה למוטציה בגן H19.
- KCNQ1OT1 – גן שמשופעל על ידי האשכים.
אילו סימנים צריכים לעורר חשד לקיום התסמונת בזמן ההיריון?
הסימנים המוקדמים שצריכים לעורר חשד לקיום התסמונת ומצריכים המשך בירור כוללים איברים פנימיים מוגדלים, כמות גדולה יתר על המידה של מי שפיר, פגמים בקיר הבטן של העובר, לשון גדולה מאוד או בולטת מאוד ועובר גדול מהמצופה לגיל ההיריון.