שארקו-מארי-טות היא מחלה גנטית שפוגעת במערכת העצבים ההיקפית ואחת מהמחלות הנפוצות ביותר ממשפחת המחלות הנוירולוגיות הגנטיות (שכיחות של 36:100000).
בדרך כלל המחלה מתפרצת כבר בתקופת הילדות אבל היא בהחלט יכולה להופיע גם בגילאים מבוגרים יותר. בכל מקרה בכל קבוצות הגילאים היא שכיחה יותר בקרב גברים. נכון לכתיבת שורות אלה מדובר על מחלה חשוכת מרפא.
אילו סוגים של CMT קיימים?
ישנם סוגים רבים של CMT שניתן לסווג בדרכים שונות. במאמר זה החלטנו להביא בפניכם את שיטת הסיווג שמבדילה בין הסוגים השונים בהתאם לאופן התורשה הגנטית להלן:
- הצורות שמועברות בתורשה אוטוזומלית דומיננטית: CMT1 ו- CMT2 הם שני סוגים שמועברים בתורשה אוטוזומלית רצסיבית וכל אחד מהסוגים הנ"ל נחלק למספר תת סוגים אופייניים. CMT1 נחלק לצורה הקלאסית של המחלה שנקראת 1A ולסוגים אחרים כמו למשל 1C או 1B (שנחשב לחמור פחות) ואילו CMT2 נחלק לצורות שונות אף הוא (2A או B2) ונחשב לחמור יותר מאשר CMT1.
- הצורות שמועברות בתורשה אוטוזומלית רצסיבית: CMT4 אף היא צורה חמורה מאוד שנחלקת לתתי סוגים שונים כמו למשל CMT4A שבו ישנו חסר מוחלט של מיאלין בסיבי העצבים.
- הצורות שמועברות בתאחיזה לכרומוזום X : ישנם חמישה סוגים מרכזיים של CMT שעוברים מהאם לצאצא שכוללים את CMTX1, CMTX2, CMTX3, CMTX4 ו- CMTX5.
מה הם התסמינים הקליניים של CMT?
כפי שניתן להבין מכל הכתוב לעיל, בדיוק כפי שישנן צורות רבות שבהן המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי, כך גם ישנה שונות רבה בין החולים מבחינת ההסתמנות הקלינית של המחלה.
בחולים שסובלים מהצורה הקלאסית של המחלה (CMT1) התסמינים יכולים להופיע בילדות, אך במקרים רבים יופיעו מאוחר יותר בין גיל עשרים לגיל ארבעים. התסמין הראשון יהיה שוקיים בעל מבנה אופייני של בקבוק שמפניה הפוך וקשת מוגזמת בכף הרגל או כף רגל שמוטה.
מחלה זו מתקדמת באיטיות רבה מאוד ובהדרגה עלולים להתווסף עוד ועוד תסמינים אך לרוב החולים לא מגיעים למצב שבו הם נזקקים לכיסא גלגלים (זו הנקודה לציין גם כן כי שמונים אחוז מהחולים סובלים מ- CMT1).
בין התסמינים הרבים שעלולים לפגוע בחולים ניתן למנות את הבאים:
- בעיות נשימה.
- בעיות שמיעה.
- בעיות ראייה.
- תחושה של נמלול בגפיים.
- קושי בבליעה, בלעיסה ובדיבור.
- דלדול של שרירי הידיים והרגליים.
- אובדן של הרפלקסים בידיים וברגליים.
- תחושות של צריבה או כאבים בדרגות חומרה שונות בגפיים.
מה הוא המקור הגנטי ל- CMT?
בצורה הנפוצה יותר של המחלה (CMT1) בדרך כלל הגן הפגוע נקרא PMP22 (ממוקם על כרומוזום 11), אך בסך הכול זוהו כבר 14 גנים שמוטציות שונות בהם יכולות לגרום להתבטאות התסמינים של המחלה וקצרה היריעה מלפרט אודות כולם.
באופן עקרוני המוטציות הגנטיות השונות גורמות לפגיעה בתהליך הייצור של החלבונים שנמצאים בעצבים. הרוב המוחלט של ההפרעות נגרמות בעקבות פגיעה במעטפת המיאלין שתפקידה לאפשר הולכה תקינה של האותות החשמליים ממערכת העצבים המרכזית לאיברים השונים וחזרה.
האם ניתן לאבחן את הנשאים של המוטציה?
הבדיקה לנשאות של המוטציות לא מתבצעת כיום באופן שגרתי בישראל כחלק מבדיקות הסקר השגרתיות שמומלצות לביצוע לבני זוג מעדות מסוימות.
באופן עקרוני, במידה ומופיעים התסמינים האופייניים ניתן בקלות יחסית לאתר בחולים את המוטציה השכיחה ביותר ומוטציה שכיחה אחת נוספת שגורמת לנוירופתיה היקפית קלה מאוד שמתעוררת בתגובה ללחץ מכני על העצב.
עם זאת, במידה ומדובר בסוג אחר של מוטציה, הרי שמדובר על בדיקה מקיפה של כל הגנים המעורבים שעולה כסף רב וזמן רב וכן נחשבת לקשה מאוד לביצוע. במידה וישנו אדם חולה במשפחה, ניתן לבצע בדיקות לאיתור המוטציה בבני המשפחה האחרים לאחר שזוהתה המוטציה הרלוונטית בבן המשפחה החולה.