Smith Lemli Optiz או בקיצור SLO, היא תסמונת גנטית שבה נוצרת הפרעה בחילוף החומרים ובסינטזה של הכולסטרול בגוף.
המחלה נגרמת כתוצאה מחוסר באנזים שנקרא (7DHCR (7-dehydrocholesterol reductase הממוקם על הזרוע הארוכה של כרומוזום 11.
האנזים אחראי על הפיכה של חומר בשם 7-dehydrocholesterol לכולסטרול ולכן חוסר שלו גורם מצד אחד לחוסר בכולסטרול ומצד שני לעודף ולהצטברות של החומר7-dehydrocholesterol בדם וכמובן שגם ברקמות הגוף השונות.
המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב מאוד של תסמינים שנעים על ספקטרום רחב מאוד שבקצהו האחד הפרעות אינטלקטואליות והתנהגותיות בלבד ובקצהו השני עיוותים קשים, פיגור שכלי קשה מאוד ומוות.
מה הם התסמינים של תסמונת Smith Lemli Optiz?
כפי שציינו, בהתאם למוטציה הגנטית ולמספר גורמים נוספים, כך גם משתנים התסמינים הרבים של התסמונת. בין היתר יש להזכיר את התסמינים הבאים:
- 15% מהחולים יסבלו מפיגור שכלי בלבד ולא יציגו כל תסמין נוסף.
- 85% מהחולים יסבלו מפיגור שכלי אך גם ממגוון רחב מאוד של תסמינים נוספים שניתן יהיה להבחין בהם עוד בהיותם ברחם. תסמינים אלו כוללים ריבוי אצבעות, בצקת עורפית, עיכוב בגדילה, היקף ראש קטן, מומים בלב או בכליה, חך שסוע או שפה שסועה ועוד.
- ישנן התנהגויות אופייניות לחולים אלו שכוללות בין היתר רגישות גבוהה מאוד לגירויים סנסוריים שקשורים במערכת השמיעה או הראייה, תוקפנות, נטייה לפציעה עצמית, היפראקטיביות, התנהגות אוטיסטית, בעיות אכילה ועוד.
מה היא השכיחות של המחלה?
באופן עקרוני מדובר על תסמונת שמתרחשת אחת לעשרת אלפים עד שישים אלף לידות ובדרך כלל החולים לא מגיעים לבגרות והולכים לעולמם בילדות המוקדמת ולפעמים אפילו בינקות.
עם זאת, ממחקרים עדכניים עולה תמונה מפתיעה לפיה ככל הנראה השכיחות האמתית של התסמונת גבוהה הרבה יותר. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שעוברים רבים שנושאים את המוטציות הגנטיות שגורמות לתסמונת מתים לפני שיצאו לאוויר העולם וכן חולים רבים שבאים לעולם עם מומים קשים ועם פיגור שכלי קשה לא מגיעים בכלל לאבחון.
האם ניתן לאבחן את התסמונת בעובר?
בדרך כלל את המחלה לא מזהים על ידי בדיקות גנטיות אלא על ידי גילוי של רמה נמוכה מדי של אסטריול בדם של האישה ההרה. במידה ומתגלה ערך נמוך מדי של אסטריול בבדיקות הביוכימיות שמבוצעות בטרימסטר השני באופן שגרתי, לרוב תופנה האישה לביצוע של בדיקת אולטרסאונד כדי לנסות ולאתר את הפגמים האופייניים שהוזכרו לעיל.
כמו כן, ניתן לבצע בדיקת מי שפיר ובה לבדוק את רמת הכולסטרול, את רמת האנזים שחוסר בו עלול להעיד על קיום התסמונת בעובר ואת הרמה של 7-dehydrocholesterol. בכל מקרה שבו מתגלה כי העובר נושא את המחלה בני הזוג יכולים לבחור לסיים את ההיריון.
אילו בדיקות גנטיות ניתן לבצע כדי למנוע את הסיכון למחלה?
באופן עקרוני זוהו כבר למעלה ממאה ושלושים מוטציות שונות בגן שיכולות לגרום למחלה זו, אך השכיחה ביניהן שאחראית לשליש מסך כל המקרים נקראת IVS-1G>C.
במידה ובמשפחה מסוימת ישנו אדם שחולה במחלה, ניתן בהחלט לבדוק את החומר התורשתי שלו כדי לאפיין את המוטציה הספציפית ממנה הוא סובל ורק לאחר מכן ניתן יהיה לבדוק את שאר בני המשפחה.
בנוסף לכך, במידה ומתברר ששני בני הזוג נושאים את המוטציה הגנטית הרלוונטית ומעוניינים למנוע הולדה של צאצא חולה, ישנה אפשרות במספר מרכזים בארץ לבצע בדיקה לפני השרשה. בתהליך זה מבצעים הפריה מלאכותית במעבדה, בודקים אילו מתרביות התאים לא נושאות את המוטציה הגנטית הרלוונטית ורק התאים שלא נושאים את המוטציה מוחדרים לרחם.